PORTAL VEN TROMBOZU
Portal venöz sistem barsaklar ve dalaktan toplanan kanın karaciğere getirilerek işlenmesini sağlayan ana toplar damar sistemidir. Karaciğer beslenmesinin yaklaşık olarak % 80 ini portal sistem sağlar. Çeşitli genetik yatkınlıklar, bazı ilaçlar (oral kontraseptifler-doğum kontrol hapları), gebelik gibi nedenlerden dolayı bu toplardamar sisteminin çeşitli yerlerinde ani gelişen pıhtı sonucu tıkanıklıklar oluşabilmektedir.
Hastalık belirtileri olarak en sık karın ağrısı, ateş, bulantı-kusma, gerginlik hissi, makattan kan gelmesi olabilmektedir. Portal ven trombozu (pıhtı ile tıkanması) eğer barsak toplardamarlarını da içine alacak şekilde yaygınsa, erken dönemde müdahale edilmelidir. Erken müdahale olmaz ise; barsakların beslenmesi bozulabilmekte ve barsak duvarlarında gangren oluşumu ve sonrasında yırtılmalar oluşabilmekte, ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.
Tedavide sadece kan sulandırıcıların verilmesi çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Barsak gangreni oluşumu önlemek amacıyla erken müdahale gerekmektedir.
Girişimsel radyolojide çoğunlukla ciltten karaciğerdeki portal damarlara girilerek barsakları besleyen damarlara ulaşılmakta ve pıhtı eritici ilaçlar, pıhtıyı vücuttan uzaklaştıran vakumlama, parçalama teknikleri kullanılarak pıhtı yükü azaltılmakta ve barsak beslenmesinin erken dönem müdahale ile korunması hedeflenmektedir. Bazen altta yatan darlığın tedavisi ya da pıhtının daha küçük parçalara ayrılması amacı ile balon ile genişletme yapılmaktadır. Erken dönem müdahale ile cerrahi ihtiyacının ve daha sonrasında geç dönemde tıkanıklığa bağlı oluşan portal hipertansiyon (tıkanıklığa bağlı damar direncinin artmasıyla oluşan tablo) nedeniyle mide ve batın içi varislerin gelişmesi ve kanaması riskinin önüne geçmek hedeflenmektedir. Bu hastalar uygun tedaviyi almazlarsa zaman içerisinde transplantasyon dışında çareleri kalmamaktadır.